Λειτουργία σχολικού έτους 2020-21 / Αγιασμός / Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο

Αγαπητοί μας μαθητές και μαθήτριες, γονείς και κηδεμόνες των μαθητών του 2ου Δημοτικού Σχολείου  Καλαμαριάς, όπως ήδη γνωρίζετε από τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας, την ερχόμενη Δευτέρα 14/9/2020, αρχίζει η νέα σχολική χρονιά 2020-21 με τον καθιερωμένο Αγιασμό.

Στις  πρωτοφανείς συνθήκες της πανδημίας που ζούμε, ακολουθώντας τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Παιδείας θα προσπαθήσουμε να λειτουργήσουμε αποτελεσματικά, φροντίζοντας τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, ώστε να μείνουμε ασφαλείς. Για το λόγο αυτό:

  1. ΑΓΙΑΣΜΟΣ

Ο Αγιασμός θα γίνει στις 11.00 το πρωί της Δευτέρας 14 Σεπτεμβρίου με την εξής διαδικασία:

Στην είσοδο της αυλής από τις 10.30 θα υποδέχονται εκπαιδευτικοί τους μαθητές/τριές μας, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους ΜΑΣΚΑ για να εισέρθουν στους εσωτερικούς χώρους του σχολείου. Όπως γνωρίζουμε η χρήση της μάσκας είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ στους εσωτερικούς χώρους του σχολείου και από τους μαθητές/τριες, (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που ορίζονται από τον ΕΟΔΥ). Οι γονείς και κηδεμόνες θα ενημερώνονται και θα παραμείνουν ΕΞΩ από τον αύλειο χώρο. Μόνο οι γονείς της Α? Δημοτικού και οι γονείς των μαθητών/τριών που έρχονται με μετεγγραφή από άλλα σχολεία θα εισέρχονται στην αυλή του σχολείου συνοδεύοντας τα παιδιά τους, χωρίς ωστόσο να εισέρθουν στο εσωτερικό του κτηρίου. Στις δύο κύριες εισόδους θα υπάρχουν άλλοι εκπαιδευτικοί οι οποίοι θα βοηθούν τα παιδιά να φορέσουν τις μάσκες και θα τα καθοδηγούν ώστε να περνούν στις νέες τάξεις τους, όπου εκεί θα τους υποδέχονται οι δάσκαλοι και οι δασκάλες τους. Στη συνέχεια, ο Αγιασμός θα γίνει στις 11.00 στην αυλή με αντιπροσωπεία μαθητών και εκπ/κών και κατόπιν ο ιερέας θα περάσει από όλα τα τμήματα για να ευλογήσει και τους υπόλοιπους μαθητές και εκπαιδευτικούς. Τα παιδιά θα πρέπει να έχουν μαζί τους τις τσάντες τους για να πάρουν τα σχολικά τους βιβλία. Την ίδια μέρα ΜΑΛΛΟΝ θα μοιραστούν οι μάσκες και τα παγουρίνα στα παιδιά. Στις 12.00 θα γίνει η αποχώρηση και παράδοση των παιδιών συνοδευόμενα από τους δασκάλους τους ως τις καγκελόπορτες.

  1. ΠΡΩΙΝΗ ΖΩΝΗ – ΟΛΟΗΜΕΡΟ ? ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ – ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ

Από την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου θα λειτουργήσει η Πρωινή Ζώνη 7.00-8.00, το Πρωινό Ωρολόγιο Πρόγραμμα και το Ολοήμερο ως τις 15.00 ή 16.00, όπως δήλωσαν ότι επιθυμούν οι γονείς και κηδεμόνες. Τα παιδιά που θα μένουν στο Ολοήμερο θα έχουν ΦΑΓΗΤΟ που ΔΕΝ χρειάζεται ζέσταμα ή σερβίρισμα (ξηρά τροφή).

Για τη ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ των παιδιών στο ΟΛΟΗΜΕΡΟ, σύμφωνα με νεώτερη Υπουργική Απόφαση του ΥΠΑΙΘ, δύναται να εγγραφούν και μαθητές που δεν το είχαν δηλώσει οι γονείς τους τον Ιούνιο και μάλιστα χωρίς κανένα κριτήριο (π.χ. εργασία και των δύο γονέων ή κάρτα ανεργίας, κτλ). Αίτηση υπάρχει στην ιστοσελίδα του σχολείου και μπορείτε να την συμπληρώσετε και να την στείλετε ηλεκτρονικά στο email του σχολείου.

Η πρωινή ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ των παιδιών καθημερινά θα γίνεται από τις 8.00 ? 8.15, από τις δύο πόρτες της αυλής του σχολείου και οι μαθητές θα μπαίνουν ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ στην ΤΑΞΗ, όπου θα γίνεται και η πρωινή προσευχή.

  1. ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ? ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΑ ? ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΠΑΙΔΙΩΝ

Τουλάχιστον για τον ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ δεν θα γίνονται τα δύο πρώτα δίωρα μαθημάτων, αλλά όλες οι ώρες διδασκαλίας θα είναι μονόωρες με μικρά διαλείμματα ενδιάμεσα, ώστε οι μαθητές/τριες να μπορέσουν να συνηθίσουν στις νέες αυτές συνθήκες διδασκαλίες με μάσκα.  Τα διαλείμματα θα είναι 10λεπτα και διαφορετικά για τις μικρές (Α?, Β?, Γ?) και για τις μεγαλύτερες (Δ?, Ε?, ΣΤ?) τάξεις. Ωστόσο η απόφαση αυτή του Συλλόγου Διδασκόντων του Σχολείου θα επαναξιολογηθεί τον Οκτώβριο. Τα παιδιά των μικρότερων και μεγαλύτερων τάξεων θα ανεβαίνουν και θα κατεβαίνουν από διαφορετικές σκάλες, έτσι ώστε να μην υπάρχει συγχρωτισμός στις σκάλες και στους διαδρόμους.  Η αποχώρηση των μαθητών θα γίνεται τμηματικά. Στις 13.15 θα αποχωρούν οι μαθητές/τριες των Α?, Β?, Γ? τάξεων  και στις 13.20 των Δ?, Ε?, Στ? τάξεων.

Κατά την παράδοση και παραλαβή των παιδιών σας έξω από την καγκελόπορτα του σχολείου σας συστήνεται να φοράτε μάσκα, εφόσον υπάρχει συνωστισμός.  Εμείς οι ίδιοι, αγαπητοί μας γονείς, αποτελούμε πρότυπα συμπεριφοράς για τα παιδιά μας, τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας.

  1. ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ

Ως προς τις συνθήκες μέσα στις τάξεις, έχουν εξασφαλιστεί τα απαραίτητα αντισηπτικά και απολυμαντικά, καθώς και ο συχνός καθαρισμός όλων των χώρων από τις καθαρίστριες του σχολείου μας. Το κυλικείο του σχολείου θα παραμείνει ανοικτό, τηρώντας όλα τα μέτρα που προτείνει ο ΕΟΔΥ.

Κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου, κρατάμε τους βασικούς κανόνες υγιεινής:

  • πλένουμε και στεγνώνουμε καλά με χειροπετσέτα τα χέρια μας μετά τη χρήση τουαλέτας και μετά το μάθημα της Γυμναστικής
  • πριν βγούμε από την τάξη και πριν μπούμε στο κτήριο μετά από κάθε διάλειμμα απολυμαίνουμε με αντισηπτικό τα χέρια μας,
  • κρατάμε τις αποστάσεις μεταξύ μας στην αυλή, στο κυλικείο και στις τουαλέτες,
  • δεν φέρνουμε στο σχολείο παιχνίδια
  • κάθε μαθητής/τρια φέρνει το δικό του/της μαρκαδόρο για να γράφει στον πίνακα της τάξης
  • πριν βγούμε διάλειμμα μαζεύουμε όλα τα βιβλία, τετράδια, κασετίνες από τα θρανίο μας, για να απολυμανθούν θρανία και έδρα στη διάρκεια του διαλείμματος.

 

  1. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Η εξυπηρέτηση των γονέων και κηδεμόνων, λόγω της πανδημίας CONVID19 και προκειμένου να διασφαλίσουμε τις αναγκαίες προϋποθέσεις ασφάλειας και υγιεινής των μαθητών/-τριών και των εκπαιδευτικών, σε εφαρμογή των διατάξεων, θα γίνεται και ηλεκτρονικά μέσω του email του σχολείου ( mail@2dim-kalam.thess.schh.gr ). Σε επείγουσες περιπτώσεις, όποτε δεν είναι εφικτή η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση, θα πρέπει να προηγείται ραντεβού (τηλ. 2310411743) και με ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ χρήση της μάσκας κατά την είσοδό τους στο εσωτερικό του κτηρίου.

Οι μαθητές/-τριες που ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για νόσηση από COVID-19 ορίζονται από τον ΕΟΔΥ και τότε μόνο δικαιολογούνται οι απουσίες τους.

 

Αγαπητά μας παιδιά,

Πρέπει όλη μας η καθημερινότητα να επαναπροσδιοριστεί και να προσπαθούμε όλοι μας, με υπομονή, συνέπεια, προσπάθεια και υπευθυνότητα να μείνουμε ασφαλείς.

Αγαπητοί μας γονείς,

Η συνεργασία σας και η συνεχής υπενθύμιση στα παιδιά σας για την τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής, θα διευκολύνει σημαντικά το έργο μας. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

 

Σας περιμένουμε με χαρά

Η Διευθύντρια & ο Σύλλογος Διδασκόντων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς.

 

Στους παρακάτω συνδέσμους θα βρείτε:

Οδηγίες του Υπουργείου για τη λειτουργία των  Δημοτικών Σχολείων για το σχολικό έτος 2020-2021

Οδηγίες για τα Δημοτικά Σχολεία σε σχέση με το νέο κορωνοϊό COVID-19

Το Φ.Ε.Κ. για την εγγραφή και φοίτηση των μαθητών/τριών στο ολοήμερο πρόγραμμα των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων