ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

Το μεγαλύτερο σε έκταση γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδος. Συνορεύει Β με την Ήπειρο και τη Θεσσαλία, Α βρέχεται από το Αιγαίο Πέλαγος, ΝΑ από το Σαρωνικό Κόλπο, Ν από τον Κορινθιακό και τον Πατραϊκό Κόλπο και Δ από το Ιόνιο Πέλαγος. Έχει έκταση 24.391 τ. χλμ. και πληθυσμό 1.235.558 κατοίκους. Διοικητικά διαιρείται σε επτά νομούς: Αιτωλοακαρνανίας με πρωτεύουσα το Μεσολόγγι, Αττικής με πρωτεύουσα την Αθήνα, Βοιωτίας με πρωτεύουσα τη Λειβαδιά, Ευβοίας με πρωτεύουσα τη Χαλκίδα, Ευρυτανίας με πρωτεύουσα το Καρπενήσι, Φθιώτιδος με πρωτεύουσα τη Λαμία και Φωκίδος με πρωτεύουσα την Άμφισσα.

Γεωγραφία Έδαφος : Η Στερεά Ελλάδα είναι μια από τις πιο ορεινές περιοχές της Ελλάδος. Αναλυτικά η κατανομή του εδάφους σε κατηγορίες έχει ως εξής : 22% πεδινό, 19% ημιορεινό και 59% ορεινό.

Όρη: Στη Στερεά Ελλάδα εκτείνεται ο ορεινός όγκος της Ν. Πίνδου. Από τις σημαντικότερες οροσειρές είναι τα Άγραφα, ο Τυμφρηστός, τα Βαρδούσια, το Παναιτώλιο, τα Ακαρνανικά Όρη, την Όρθρυ και την Πάρνηθα.

Πεδιάδες: Οι κυριότερες πεδιάδες της Στερεάς Ελλάδος είναι η πεδιάδα του Αγρινίου, του Βάλτου, του Μεσολογγίου, της Άμφισσας, της Λαμίας, της Αταλάντης, της Κωπαϊδας, της Θήβας, του Μαραθώνα και των Μεσογείων.

Ποταμοί : Ο κυριότερος ποταμός της Στερεάς Ελλάδος είναι ο Αχελώος, που στην πορεία του δέχεται πολλούς παραποτάμους, όπως τον Μέγδοβα και τον Αγραφιώτη. Υπάρχουν ακόμη ο ποταμός Εύηνος ή Φείδαρης, ο Μόρνος, ο Σπερχειός, ο Γοργοπόταμος, ο Ασωπός και ο Βοιωτικός Κηφισός.

Λίμνες: Η Στερεά Ελλάδα έχει πολλές λίμνες. Μετά την Κωπαϊδα που αποξηράνθηκε η μεγαλύτερη είναι η Τριχωνίδα. Υπάρχουν ακόμη η λίμνη Οζερός, η Αμβρακία, η Υλίκη και η λίμνη του Μαραθώνα. Δάση : Στη Στερεά Ελλάδα συναντάμε μεγάλη δασοκάλυψη. Το 20% του εδάφους της καλύπτεται από πεύκα, έλατα και δρυς. Τα πυκνότερα δάση βρίσκονται στη Δυτική και στην Κεντρική Στερεά.

Ακτές: Υπάρχουν μικροί και μεγάλοι κόλποι, με κυριότερους τον Κορινθιακό, τον Πατραϊκό, το Σαρωνικό, τον Ευβοϊκό και τον Αμβρακικό.

Σπήλαια: Αγίας Σοφίας, Κυθήρων, Κουτούκι, Νυμφολύπτου Βάρης, Προφήτη Ηλία, Υμηττού.

Νησιά που ανήκουν στη Στερεά Ελλάδα : Σαλαμίνα, Αίγινα, Μέθανα, Πόρος Ύδρα, Σπέτσες.

Χιονοδρομικά Κέντρα: Παρνασσού (Κεφάρια), Φτερόλακκα, Γεροντόβραχος, Τυμφρηστού (Βελούχι).

Κλίμα : Το κλίμα της Στερεάς Ελλάδος είναι ηπειρωτικό, με δριμείς χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια. Στα παραθαλάσσια μέρη είναι πιο ήπιο, καθώς δέχεται την ευεργετική επίδραση της θάλασσας.

Οικονομία: Η Στερεά Ελλάδα είναι αγροτική περιοχή. Τα κύρια στοιχεία της οικονομίας της είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία, η δασική εκμετάλλευση, το πλούσιο υπέδαφος, η αλιεία και η βιομηχανία. Ως προς τη γεωργία, οι κυριότερες καλλιέργειες είναι τα δημητριακά, τα όσπρια, τα κτηνοτροφικά φυτά, ο καπνός, η αμπελουργία και οι δεντροκαλλιέργειες. Το εκτεταμένο ημιορεινό και ορεινό έδαφος συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, τόσο των μεγάλων όσο και των μικρών ζώων. Τα παράλιά της είναι πλούσια σε αλιεύματα, ιδιαίτερα η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και οι κόλποι στα ανατολικά. Το υπέδαφός της είναι από τα πιο πλούσια της χώρας σε μεταλλεύματα, γι’ αυτό και λειτουργούν πολλά μεταλλεία. Η Στερεά Ελλάδα είναι μια από τις πιο προηγμένες βιομηχανικά περιοχές της χώρας. Η σημαντικότερη βιομηχανική πόλη, εκτός από την Αθήνα και τον Πειραιά, είναι η Ελευσίνα. Ακολουθούν ο Σκαραμαγκάς και ο Ασπρόπυργος.

Ιστορικά στοιχεία: Το μαντείο του Απόλλωνα στους Δελφούς, η Αθήνα, η Ελευσίνα, η Θήβα και η Λιβαδειά του Τροφωνίου είναι τα σημαντικότερα κέντρα της Στερεάς Ελλάδας, από τα προϊστορικά ακόμη χρόνια. Στο χώρο αυτό διαδραματίσθηκαν σπουδαία Εθνικά γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας και επηρέασαν την ιστορία του τότε γνωστού κόσμου: ο πρώτος ιερός πόλεως 595-586 π.χ., η μάχη των Θερμοπυλών 480 π.χ. η μάχη του Μαραθώνα 490 π.χ., η μάχη της Σαλαμίνας 480 π.χ., η μάχη των Πλαταιών 479 π.χ., η μάχη της Χαιρώνειας 338 π.χ. κ.α. Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 21 ένα πλήθος ηρώων αγωνίστηκαν για τη λευτεριά της περιοχής: Αθ. Διάκου, Οδ. Ανδρούτσος, Γ. Καραϊσκάκης, Μακρυγιάννης κ.α.  

ΔΕΛΦΟΙ

Κατά τους αρχαίους χρόνους οι Δελφοί ήταν το κέντρο του κόσμου, ο ομφαλός της γης. Στην αρχαία αυτή πόλη υπάρχουν θησαυροί των ελληνικών πόλεως, θέατρο και το μαντείο του Απόλλωνα που ξεπερνούσε σε αίγλη και λαμπρότητα κάθε άλλο μνημείο.

Επιστροφή