Στα πλαίσια του πεντάμηνου προγράμματος Αγωγής Υγείας «Η Ιστορία της Διατροφής – Πρόσβαση σε ασφαλές και θρεπτικό φαγητό» που εκπονήθηκε από τα δύο τμήματα της τετάρτης τάξης του σχολείου μας ο κτηνίατρος κ. Ανέστης Τσίτσος, διδάκτορας του Τμήματος Κτηνιατρικής Α.Π.Θ., μίλησε στα παιδιά για την Υγιεινή και την Ασφάλεια των Τροφίμων.
Στην αρχή εξήγησε τι είναι η τροφή και τα τρόφιμα, και παρουσίασε με απλό τρόπο τις τρεις βασικές επιστήμες που ασχολούνται με αυτά. Στη συνέχεια, μίλησε για το πώς ταξινομούνται τα τρόφιμα ανάλογα με την προέλευσή τους και την επεξεργασία τους.
Αναφέρθηκε στις πιο συχνές αλλοιώσεις των τροφίμων, πώς αυτές δημιουργούνται, ποιες είναι οι πιο ευπαθείς κατηγορίες τροφίμων, και τι μπορούμε να κάνουμε για να τις αποφεύγουμε. Επίσης, εξήγησε ποιοι είναι οι βασικοί κίνδυνοι που μπορεί να βρίσκονται στα τρόφιμα και παρουσίασε τα βασικά χαρακτηριστικά των νοσημάτων που μπορεί να προκληθούν από μη ασφαλή τρόφιμα.
Τέλος, έδωσε απλές και χρήσιμες συμβουλές και κανόνες υγιεινής για το πώς μπορούμε όλοι, μέσα στο σπίτι μας, να κρατάμε τα τρόφιμα ασφαλή και να προλαμβάνουμε την εμφάνιση τροφιμογενών νοσημάτων.
Τα παιδιά κατανόησαν επιστημονικές έννοιες που παρουσιάστηκαν με απλό και εύπεπτο τρόπο, ενημερώθηκαν για θέματα που αφορούν την ατομική και δημόσια υγεία και συμμετείχαν ενεργά και με χαρά στη διαδραστική παρουσίαση.
[Τμήματα Δ1 –Δ2]
(23 Μαΐου 2025, Καλαμαριά)